Dýňová polévka s čočkou

Také máte rádi podzim? Já rozhodně ano. Už proto, že nám dozrávají výborné druhy zeleniny, ovoce a hlavně vlašské ořechy. A díky barvám, které maluje příroda sama. V tomto období zařazuji automaticky teplé a zahřívající potraviny. Po ránu si vařím čaje a častěji vařím kaše a polévky. Nejraději pak polévky, které jsou výživné, obsahují všechny důležité makroživiny - sacharidy, bílkoviny a tuky. Jen taková polévka vás zasytí na delší dobu a může být zařazována jako plnohodnotné jídlo. Můžete pak polévku třeba povečeřet nebo posnídat. Obzvlášť v zimě, když jsou chladná rána. Nebudete tak náchylní k nastydnutí.  

Dýňová polévka

Ingredience:

0,5 kg dýně (hokaido, máslová, muškátová) - pokud budete používat z vlastní zahrádky, nemusíte ji loupat, 150 g červené čočky, 1 cibule, 1-2 stroužky česneku (dle chuti), 1 lžíce olivového oleje/přepuštěného másla, 1 hrst bylinek (majoránka, bazalka, provensálské bylinky...), 1 biobujón nebo domácí dochucovací pasta, voda/vývar

Postup:

Nejlepší způsob přípravy čočky je ten, že den předem čočku propereme ve vodě. Tuto vodu slijeme a čočku dáme do misky s novou vodou. Tam ji necháme do druhého dne namočenou. Druhý den čočku opět propláchneme a vodu slijeme. Pokud jsme nevzpomněli den dopředu a čočku tak dlouho nenamáčeli, určitě čočku alespoň důkladně propláchneme v den vaření. 

Dýni očistíme, případně oloupeme a vydlabeme semínka. Nakrájíme na větší kostky. Stejně tak očistíme a nakrájíme cibuli. V hrnci zahřejeme olej/přepuštěné máslo a na něm cibuli orestujeme. Pokud máme rádi česnek, chvíli jej také orestujeme. Do osmahnuté cibulky přidáme scezenou červenou čočku, řádně vše promícháme. 

Nakonec přidáme na kostky nakrájenou dýni, zalijeme vroucí vodou, do které rozdrobíme biobujon. Pokud použijme vývar, bujon můžeme vynechat. Přivedeme k varu a vaříme do změknutí dýně (cca 15-20 minut). Zkontrolujeme, zda je dýně již měkká, případně chvíli ještě vaříme. 

Polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Můžeme servírovat s opraženými dýňovými semínky, takže navýšíme množství důležitého zinku a kvalitního tuku. S polévkou jsou výborné i chlebové krutonky, nejlépe z žitného kváskového chleba. Moje děti si rády polévku na talíři posypou strouhaným sýrem, dodají tak kvalitní a hlavně důležité bílkoviny.