"Falešná svíčková" se šťouchanými bramborami

Ačkoliv preferuji stravu spíše nízkosacharidovou, v době karantény jsem vařila jídla, která mají rády holky. Nevařila jsem další jídlo pro mě nebo manžela, ale spíš klasickou stravu s mouku nebo s cukrem poupravila tak, abychom si pochutnali a navíc dostali do sebe výživné jídlo. Není potřeba vařit na každý den nové jídlo, alespoň jednou týdně nechyběla v jídelníčku omáčka. Jedním z těchto jídel je právě "falešná" svíčková.

"Falešná" svíčková se šťouchanými bramborami

  (pro 4 - 6 osob)

Ingredience:

 3 lžíce medu,                                                                                                                                                                                                                                                                   2 lžíce olivového oleje                                                                                                                                                                                                                                                   2 lžičky koření na grilované kuře                                                                                                                                                                                                                           600g kuřecích/krůtích prsou, nakrájených na plátky                                                                                                                                                                                             60g mandlových lupínků                                                                                                                                                                                                                                             2 lžíce ghí                                                                                                                                                                                                                                                                 800g kořenové zeleniny, nakrájené na kostičky                                                                                                                                                                                                         2 střední cibule, koření (2 bobkové listy, 6 zrnek černého pepře, 3 zrnka nového koření),                                                                                                                           100-200 ml vývaru nebo vody                                                                                                                                                                                                                         smetana na šlehání, 800g brambor, cibulka, pažitka

Postup:

Promíchejte med, olivový olej a koření na grilované kuře. Maso naklepejte, vložte do připravené marinády a nechte 15 minut marinovat. Poté ho obalte v mandlích, dejte na plech s pečícím papírem a pečte v troubě při 135st. 30 minut. Na závěr krátce dopečte při vyšší teplotě kvůli barvě. Na rozpáleném ghí orestujte cibule, přidejte na kostičky pokrájenou zeleninu a osmahněte. Přidejte koření, zalijte vývarem či vodou a duste doměkka. Vyjměte koření a poté tyčákem rozmixujte a vlijte smetanu, prohřejte a dochuťte.

Brambory uvařte v osolené vodě doměkka a ještě teplé je rozmačkejte, vmíchejte orestovanou cibulku a petrželku/pažitku. Omáčku podávejte se šťouchanými bramborami a plátkem masa.