Kokosové kari z jednoho hrnce

Znáte ten pocit, když je kolem 21 hodiny večer, vy jste už unavení po celodenním kolotoči povinností a nejraději byste si zalezli s knížkou pod deku. Jenže najednou si uvědomíte, že máte ještě vařit na druhý den oběd! Jelikož ten pocit znám velice dobře, již vím, co uvařit, abych si poté ještě stihla přečíst alespoň jednu kapitolu. Vařím toto kari. Pokaždé použiji jiné suroviny a nebo koření, takže to chutná pokaždé jinak a nepřejí se nám. Každopádně pokaždé je výborné

Kokosové kari z jednoho hrnce

Porce pro 4 osoby

Ingredience:

1 ks cibule, 1 větší batát, brokolice (cca 5 růžiček nadrobno nakrájených), 1 ks cukety,  1 plechovka kokosového mléka, 400g cizrny (steriliované, propláchnuté čistou vodou nebo namočené a uvařené) 2 cm dlouhý čerstvý zázvor, oloupaný, nastrouhaný, 1 špetka kurkumy, 1 špetka kari, 1 špetka garam masaly, 1 stroužek česneku, špetka soli, 1 lžíce kokosového oleje

Postup: 

Na lžíci kokosového oleje zpěníme cibuli, přidáme koření (zázvor, česnek, garam masala, kurkuma), osolíme, opepříme a společně restume. Batát s cuketou nakrájíme na menší kousky, pokrájíme růžičky brokolice a s uvařenou cizrnou vše přidáme na koření a promícháme, aby se koření dostalo na jednotlivé kostky zeleniny. Na směs vyklopíme kokosové mléko, můžeme přidat i trochu vody, pokud by bylo směsi hodně. Přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném plameni cca 20 minut. Ke konci můžete přidat jen na pár minut pokrájenou kadeřavou kapustu. Přendáme na talíř a jíme.

Vzhledem k batátům se jedná o plnohodnotné jídlo. Pokud bychom batáty neměli, můžeme použít dýně. Když nebudeme mít ani dýni, uvaříme si rýži, bulgur, pohanku...
Toto jídlo můžeme různě obměňovat. Lze přidat na cibulku plechovku rajčat nebo rajčatový protlak. Koření lze použít červenou papriku apod. Lze různě měnit i použitou zeleninu.