Mrkvový koláč

Tento recept vznikl, když jsme byli v karanténě. Holky měly a stále mají velký výdej, obzvlášť prostřední dcera byla snad v růstovém spurtu, takže jedla více než jsme u ní zvyklí.  V rámci "tělocviku" běhaly kolem domu kolečka na čas a mnoho hodin proskákaly na trampolíně při nacvičování dokonalého "beka". Takže takový koláč byl ideální svačinkou. Díky jogurtu v těstě a tvarohu jako polevě, obsahuje více množství bílkovin. Mrkev a ořechy pak minerály a vitamíny sk. A a E. 

Mrkvový koláč

Ingredience: 

Těsto:  85g másla, 125 g třtinového cukru, 100ml javorového sirupu, 2 vejce, 100g bílého hustého jogurtu (řeckého typu), 250g špaldové mouky hladké, 3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů, 1 lžička skořice, 250g nastrouhané mrkve na jemno (můžeme použít třeba i pastiňák), 1 jablko nastrouhané nahrubo, 50g nahrubo nasekaných ořechů

Krém: 250g tvarohu (v kostce nebo vykapaného z vaničky), 4 lžíce javorového sirupu, větší hrst nahrubo nasekaných ořechů

Postup:

Troubu předehřejte na 180st.

Dortovou formu o průměru 25 cm vyložte pečícím papírem. Máslo, cukr a javorový sirup rozpusťte na mírném plameni, nechte zchladnout a vlijte do mísy. Vmíchejte vejce, jogurt, mouku, kypřící prášek, skořici, strouhanou mrkev a jablko a nakonec ořechy. Těsto nalijte do formy a dejte péct 25-30 minut Vyjměte z formy a nechte vychladnout.

Tvaroh prošlehejte s javorovým sirupem, ochutnejte a případně dochuťte. Směs rozetřete na vrchní část korpusu a ozdobte ořechy.

Nechte ztuhnout v lednici a můžete podávat :-)