Přepuštěné máslo

Určitě jste se minimálně v nějaké kuchařce setkali s označením Ghí neboli přepuštěné máslo. Tento tuk, který se získává přepouštěním másla je výhodné používat nejen pro jeho praktické vlastnosti, ale i ty zdravotní. Ne nadarmo je označováno za superpotravinu. Dle indické ayurvédy má mimořádné léčivé účinky. 

Přepuštěné máslo

Množství balení másel zvolte dle potřeby. Poslední dávku ghí jsem připravovala ze tří másel. Vyplatí se, vyhlídnout si v obchodech akci na másla :-) Při přepouštění uvidíte, jak moc závisí na kvalitě másla. Jelikož se může stát, že se vám vysráží více jak 1/3 másla. Určitě se vyplatí zainvestovat do kvalitního másla, zbyde vám tak více výsledného tuku.

Krok č. 1

Másla vybalíme z obalu a přendáme do rendlíku. Nejlepší je, když použijete hrnec s vyšším dnem, ve kterém tolik nehrozí, že se másla připálí. 

Krok č. 2

Ze začátku, než se másla rozpustí, můžeme nastavit vyšší teplotu. Po úplném rozpuštění, teplotu stáheneme na nižší hodnotu a necháme máslo pobublávat. Během té doby se vytváří menší vrstva vysrážené pěny. Tu postupně odendáváme. Pamatujte, že dokud se tam bude tvořit pěna, hrozí připálení másla, takže nenechávejte máslo dlouho bez dozoru. 

Teplotu nechávejte na takové hodnotě, aby se máslo nepřipálilo, ale aby se přitom vytvářela pěna, kterou postupně lžící nabírejte a dávejte do mističky stranou. Teplota by neměla být nižší než 60 a vyšší než 80 stupňů. 

Tuto dávku jsem přepouštěla cca 60 minut.

Krok 3.

Poté, co jste již veškerou pěnu odebrali, zůstane vám čistý 100% tuk, který se již nebude připalovat. Přeceďte jej nejlépe přes plátýnko. Ze 3 kostek másla je cca 720g tuku.

Výhody přepuštěného másla:

  • vysoký kouřový bod (cca 250st) - tzv.  nepřipaluje se ani při vysokých teplotách, vhodné na pečení, restování, ale i třeba pod topinky, zeleninu apod.
  • lze používat do studené i teplé kuchyně
  • neobsahuje vodu, tudíž "neprská" při zhřátí do vyšších teplot
  • neobsahuje laktózu
  • nežlukne (vydrží až 1 rok, což nemáme vyzkoušeno, vzhledem k tomu, že je u nás v kuchyni často využívané a tudíž rychle spotřebované)
  • obsahuje skupinu antioxidantů, která zvyšuje léčivý účinek pokrmu připraveného na tomto tuku
  • ani přepuštěním neztrácí máslo důležité vitamíny (A,E,niacin) a minerály (sodík, hořčík, fosfor, vápník, draslík a železo).
  • díky obsahu kyseliny máselné má protivirové a pritrakovinné vlastnosti
  • snižuje LDL cholesterol
  • podporuje činnost žaludku, zlepšuje trávení
  • má detoxikační, regenerační a omlazující účinky
  • zlepšuje kvalitu kůže, pomáhá při kožních problémech 
  • pomáhá při hemeroidech 
  • posiluje orgány (ledviny, játra) a zrak
  • a hlavně výborně chutná a krásně provoní pokrm i kuchyni máslovou vůní