Quinová kaše s opečeným banánem

Možná máte snídaně na jedničku. Zdravé, bohaté na živiny. Uspokojí vás chuťově a zároveň vydržíte být sytí dlouhé hodiny. Jen si říkáte, když to takhle jde lehce se snídani, půjde to jak po másle až do večera. S postupujícím dnem však klesá vaše odhodlání uvařit si kvalitní, vyvážené jídlo. A rozpečený hermelín je jediný gurmánský počin, kterého jste schopni. A aby se neřeklo, natrháte si k němu listy salátu, aby bylo na talíři něco zeleného. Během dne na nás působí mnoho faktorů, musíme činit nemálo rozhodnutí. K ránu je naše rozhodovací "kapacita" největší, ale poté, co jsme řešili, co si vezmeme my nebo děti na sebe, učinili mnoho pracovních rozhodnutí, ale i to, na co se budeme koukat nebo co číst... Už prostě není síla rozhodnout, co si dáme k večeři. Když si hned po vyvážené snídani uděláte čas a rozmyslíte, co budete vařit k obědu, co k večeři, napsat si to někde na papír nebo prostě pak vzpomenout, máte to vyřešeno :-) 

Quinová kaše s opečeným banánem

Ingredience:

(6 porcí)

1 hrnek quinoi (cca 250g), 1 hrnek vody (250ml), 200ml kokosového mléka, 2 banány, 2 lžíce kakaa (nemusí být), 2 lžíce másla, zakysaná smetana nebo jogurt na ozdobu (cca 6 lžic)

Postup:

Už večer si quinou propláchneme vodou, zalijeme čerstvou vodou, quinoa musí být ponořená. Necháme do rána namočenou na kuchyňské lince. Ráno vodu scedíme, dáme novou vodu cca 250ml a vaříme. Necháme quinoi pod pokličkou pobublávat zhruba 15 minut. Dáváme pozor, aby se voda nevyvařila a quinoa nespálila. 

Když se bude quinoa "otevírat" přidáme kokosové mléko, kakao a necháme dalších 5-10 minut mírně vařit. Zrníčka budou po vaření nafouklá a otevřená, tak poznáme, že kaše je hotová. 

Zatímco quinou vaříme, dáme si na pánvičku máslo a zlehka na něm osmahneme plátky banánu. Opečeme na mírné teplotě z obou stran. 

Druhý banán si rozmačkáme vidličkou a vmícháme do hotové kaše. Kaši rozdělíme do misek, ozdobíme lžící jogurtu nebo tvarohu a poklademe banánem. 

Pokud byste nechtěli použít rozmačkaný banán do kaše, můžete si kaši dosladit medem, čekankovým nebo javorovým sirupem. Jen stačí opravdu málo, banán na vrchu je sladký.

Quinoa je superpotraviny, která obsahuje vedle komplexních sacharidů i příznivý obsah bílkovin. Pokud na kaši dáme ještě lžíci jogurtu nebo tvarohu, obsah bílkovin se navýší a vydržíte po snídani dlouho syti.