Quinová kaše s opečeným banánem
Quinová kaše s opečeným banánem
Ingredience:
(6 porcí)
1 hrnek quinoi (cca 250g), 1 hrnek vody (250ml), 200ml kokosového mléka, 2 banány, 2 lžíce kakaa (nemusí být), 2 lžíce másla, zakysaná smetana nebo jogurt na ozdobu (cca 6 lžic)
Postup:
Už večer si quinou propláchneme vodou, zalijeme čerstvou vodou, quinoa musí být ponořená. Necháme do rána namočenou na kuchyňské lince. Ráno vodu scedíme, dáme novou vodu cca 250ml a vaříme. Necháme quinoi pod pokličkou pobublávat zhruba 15 minut. Dáváme pozor, aby se voda nevyvařila a quinoa nespálila.
Když se bude quinoa "otevírat" přidáme kokosové mléko, kakao a necháme dalších 5-10 minut mírně vařit. Zrníčka budou po vaření nafouklá a otevřená, tak poznáme, že kaše je hotová.
Zatímco quinou vaříme, dáme si na pánvičku máslo a zlehka na něm osmahneme plátky banánu. Opečeme na mírné teplotě z obou stran.
Druhý banán si rozmačkáme vidličkou a vmícháme do hotové kaše. Kaši rozdělíme do misek, ozdobíme lžící jogurtu nebo tvarohu a poklademe banánem.
Pokud byste nechtěli použít rozmačkaný banán do kaše, můžete si kaši dosladit medem, čekankovým nebo javorovým sirupem. Jen stačí opravdu málo, banán na vrchu je sladký.

Quinoa je superpotraviny, která obsahuje vedle komplexních sacharidů i příznivý obsah bílkovin. Pokud na kaši dáme ještě lžíci jogurtu nebo tvarohu, obsah bílkovin se navýší a vydržíte po snídani dlouho syti.

