Slaninové ne-muffiny

Slaninové ne-muffiny

cca 12 kusů (v závislosti na velikosti formiček)

Ingredience:

6-7 vajec (dle velikosti vajec - 6 kusů vel. L, 7 kusů vel. M) 1 hrnek strouhaného sýra (Vašeho oblíbeného - eidam, parmezán, gouda nebo kombinace více druhů), 200g žampiónů/hlívy ústřičné, 12 plátku slaniny, 1 červená cibule, 1 menší cuketa, 1 hrst špenátu, 2-3 lžíce smetany, 1 lžíce mletého lněného semínka, 50g balkánského sýra (fety), himalájská sůl, pepř, přepuštěné máslo

Postup:

Troubu předehřejeme na 190st. Cibuli a žampiony očistíme, nakrájíme na tenké plátky, očištěnou cuketu na malé kostičky. V pánvi na přepuštěném másle tuto zeleninu a žampiony orestujeme. Když je směs měkká, přidáme hrst špenátu a promícháme. Již nevaříme.
Vajíčka rozkvedláme se smetanou, s lněným semínkem, s nastrouhaným sýrem, pepřem a solí v misce. Přidáme směs orestované zeleniny a žampionů a promícháme. Každou jednotlivou formu vymažeme rozehřátým máslem, vložíme plátek slaniny, na kterou nalijeme směs. Dáme péct do trouby. Pečeme cca 15 minut. Každý ne-muffin posypeme rozdrobeným balkánským sýrem, fetou nebo mozzarellou (záleží, co máte zrovna doma) a ještě na chvíli dáme zapéct do trouby, než se sýr rozteče.
Hotové ne-muffiny se hodí ke snídani/svačině a klidně i k večeři. Určitě si k nim přidejte porci zeleniny.
Jelikož muffiny obsahují zpravidla mouku, nechci úplně tento recept pojmenovat jako muffiny, aby to nebylo zavádějící. Proto ne-muffiny :-)

Photo: vyfotila.cz