"JSEM ZKUŠENÁ VÝŽIVOVÁ PORADKYNĚ S MNOHALETOU PRAXÍ A POZNATKY, JAK STRAVA OVLIVŇUJE NEJEN NAŠI POSTAVU, ALE I NÁLADU A ENERGII"


Recepty

Vyzkoušejte recepty prověřené mými dětmi a klienty. Jedná se o zdravější varianty klasických jídel nebo jídla ve stylu LCHF.


Výživné polévky

Výživné polévky

Polévka, která obsahuje bílkoviny je plnohodnotným pokrmem, který vás zasytí. Můžete ji konzumovat ke snídani, k obědu nebo k večeři. Navíc vám ušetří čas, protože si ji můžete navařit na více dní dopředu a skladovat v lednici. Teplá polévka je výbornou alternativou ke snídani především v chladnějších částech roku. K večeři pak volím polévku, pokud nemám moc hlad nebo je již později a nechci jíst těžké jídlo na noc. Určitě doporučuji vařit polévku ze sezónních potravin, měla by obsahovat kvalitní tuky (kokosový, olivový olej, přepuštěné máslo) a bílkoviny. Ty mohou být přidány již při samotném vaření nebo až na hotovou polévku (nastrouhaný sýr, tempeh, čerstvý sýr apod.) Pokud dodržíte tyto základní pravidla, nejen že si pochutnáte, ale doplníte důležité živiny pro tělo.

Domácí tortilly

Domácí tortilly

Přiznávám, je to fakt makačka a téměř zoufalá snaha dostatečně natáhnout placku do požadované velikosti a tvaru. Mají stále tendence se smršťovat. Nakonec se ale vše vydařilo a od té doby, co jsem tortilly připravila domácí, moje holky nechtějí jiné :-) Ušila jsem si na sebe bič. Každopádně při pohledu na složení komerčních tortill, mi nezbyde nic jiného, než zatnout zuby a pustit se do další várky.

Přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo

Určitě jste se minimálně v nějaké kuchařce setkali s označením Ghí neboli přepuštěné máslo. Tento tuk, který se získává přepouštěním másla je výhodné používat nejen pro jeho praktické vlastnosti, ale i ty zdravotní. Ne nadarmo je označováno za superpotravinu. Dle indické ayurvédy má mimořádné léčivé účinky.

Kokosové kari z jednoho hrnce

Kokosové kari z jednoho hrnce

Znáte ten pocit, když je kolem 21 hodiny večer, vy jste už unavení po celodenním kolotoči povinností a nejraději byste si zalezli s knížkou pod deku. Jenže najednou si uvědomíte, že máte ještě vařit na druhý den oběd! Jelikož ten pocit znám velice dobře, již vím, co uvařit, abych si poté ještě stihla přečíst alespoň jednu kapitolu. Vařím toto kari. Pokaždé použiji jiné suroviny a nebo koření, takže to chutná pokaždé jinak a nepřejí se nám. Každopádně pokaždé je výborné

Batátová polévka s "krutonky" z hlívy

Batátová polévka s "krutonky" z hlívy

S pozdním létem začínám mít chuť na sytou polévku jako je třeba tato polévka z batátů, kde místo klasických krutonů použijeme krutonky z hlívy ústřičné. Dodáme tak polévce nejen chuť, ale i více bílkovin. Navíc se postaráme o posílení našeho imunitního systému. Můžeme tedy polévku mít nejen jako plnohodnotný oběd, ale i třeba ke snídani nebo k večeři. Tak pokud jste polívkoví také, určitě vyzkoušejte! Teď v polovině září, kdy tento recept sepisuji, padají sice teplotní rekordy, ale už se těším na chladné podzimní večery :-) Polévku měla úspěch i v pořadu Sama doma na začátku března 2020

Kešu kaše

Kešu kaše

Tato kaše mi připomíná z dětství oblíbenou krupicovou kaši. Kaše je rychle uvařená, jedinou podmínkou, na kterou je potřeba myslet, je namočení kešu oříšků přes noc. Poté je kaše více výživná, ale především lépe stravitelná.

Zapečené květákové "těstoviny"

Zapečené květákové "těstoviny"

Tento recept je dobrůtka. Jídlo je rychle uvařené a podle toho, co zrovna budete mít po ruce, bude pokaždé jiné. Můžete podávat k obědu nebo k večeři. Teď v létě, kdy nám květák roste na zahradě navíc sezonní záležitost. Toto jídlo často zařazuji klientům do stravovacích plánů a zatím snad všichni si jej oblíbili. To je vlastně účelem jídelníčků, které klientům vyhotovuji, aby hubli a přitom si pochutnali :-) 

Tuňákové placičky

Tuňákové placičky

Tyto placičky dělám docela často k večeři, jsou rychle hotové a plechovka tuňáka se u nás ve špajzu vždycky najde. A pokud jste si již pořídili mandlovou mouku na pizzu, můžete i zde mouku využít. Podávám společně se salátem.

Nejlepší těsto na bábovku nebo muffiny

Nejlepší těsto na bábovku nebo muffiny

Recept jsem objevila již před lety v BioAbecedáři Hanky Zemanové. Pekla jsem z nich většinou muffiny, jak bylo uvedeno v receptu. Poslední dobou však naliji těsto do bábovkové formy, je to jednak rychlejší, ale hlavně je to nejlepší bábovka, kterou jsem kdy pekla :-) Stejně jako předtím muffiny.