Batátové lasagne

19.01.2022

Lasagne a podobná jídla, kdy se zapékají těstoviny jsou oblíbená, především u dětí, ale přiznejme si pravdu, nejsou úplně dietní. Přimhouřit oko by se dalo v případě, že si je dopřejeme k obědu. Taková pozdní večeře, po které se přesuneme na gauč, je ale úplně špatně. Zdravější variantou pak jsou batátové lasagne, kde těstoviny nahradíme batátem. Batáty jsou velice zdravé díky vitamínům především skupiny C a B, ale i betakarotenu. Napomáhá tak v prevenci nádorových onemocnění. Dále přítomné látky snižují hladinu cholesterolu a i když jsou batáty sladké, nezvyšují hladinu cukru v krvi. 

4 porce

Ingredience:

2 větší batáty

400 g mletého masa (krůtí, hovězí v biokvalitě, popř. doporučuji nechat si namlít hovězí maso u řezníka, případně koupit hovězí maso na guláš a namlít si jej doma

1 plechovka rajčat (bez cukru) nebo 4 lžíce rajského protlaku

2 mrkve (větší velikosti) - očištěnou a nahrubo nastrouhanou

1 cibule

1 lžíce přepuštěného másla

200 ml mléka/smetany

200 g nivy nebo jiného typu sýra s "výraznější" chutí (balkánský apod.)

1 balení paloučka/lučiny (40g)

sůl, pepř

Takto vypadají lasagne, než se dají do trouby. Poslední vrstvu tvoří bešamel a sýr (v tomto případě niva, doporučuji chuťově výraznější sýr)

Postup:

Nejdříve si připravíme maso. Na přepuštěném másle orestujeme cibulku, kterou osolíme hned na začátku osolíme. Přidáme maso a nahrubo nastrouhanou mrkev. Promícháme a chvíli restujeme. Přidáme rajčata/protlak, osolíme, opepříme a dusíme cca 20 minut, dokud není maso a zelenina měkká. 

Mezitím si připravíme batáty. Batáty oloupeme nebo kartáčkem vydrbeme a nakrájíme na cca 1 cm vysoké plátky. Na dno pekáčku rozetřeme trochu přepuštěného másla a poté vyskládáme batáty do jedné vrstvy. Osolíme. 

Připravíme si i "bešamel". Ohřejeme mléko v rendlíku, ve kterém rozpustíme celou kostku paloučku, osolíme a opepříme. Necháme prozatím stranou. Rozpálíme troubu na 180st. 

Když je maso se zeleninou hotové, přelijeme jej opatrně na vyskládané batáty (na 1 vrstvu. Na masovou omáčku vyrovnáme další vrstvu pokrájených batátů. Poslední vrstvou pak bude bešamel, na který rozdrobíme nivu nebo jiný chuťově výraznější sýr. 

Pečeme v troubě cca 30 minut do změknutí batátů.

 A takto vypadají lasagne po vyndání z trouby a posléze na talíři.