Recepty

Pokud máte na zahradě přebytek švestek a nechcete péct další koláče nebo povidla, připravte si tuto hustší omáčku naslano neboli chutney (čti čatní). Náramně se hodí ke grilovanému masu nebo vyzrálým sýrům. Své místo najde i ve vegetariánské kuchyni. Tato pochutina přichází z Indie a slouží k dochucení základního pokrmu. Připravuje se z různých...

Správný pitný režim je pro naše tělo zásadní, obzvlášť v letních měsících. A pokud se vám holá voda již přepila, můžete si pitný režim zpestřit třeba právě okurkou. Taková okurka obsahuje nejen mnoho vody, ale je i bohatá na vitamíny a minerální látky, obsahuje vitamín C, provitamín A (beta-karoten), ze skupiny B vitamínů téměř všechny kromě B12. Z...

Současné horké dny nám přirozeně mění jídelníček z těžkých masitých a tučných jídel na ta lehčí jídla s vyšším podílem vlákniny. Po takovém jídle nebudeme padat únavou ani potřebovat poobědového šlofíka.

Vajíčka mají v dnešní době velice dobrou pověst. Dokonce jsem o nich slyšela, že jsou považována za SUPERFOODS, což je veliká změna a posun. Naštěstí. Díky nim nám rostou svaly :-) obsahují totiž celé spektrum esenciálních aminokyselin. Mají mnoho vitamínů, minerálů, kvalitních tuků a třeba i lutein a zeaxanthin, což jsou antioxidanty, které chrání...

Jáhly jsou v české kuchyni docela opomíjenou surovinou, což je škoda. Lze je použít na různá zapečená jídla, šišky s mákem, ale třeba i do kaší. A i když se jedná o obilovinu, tudíž sacharidovou potravinu, její glykemický index je nízký. Nemusíte se tedy bát o svoji hladinu cukru v krvi. Jáhly navíc obsahují vysoký obsah vlákniny, což také...

Slaný koláč

04.03.2022

Tento koláč peču většinou k večeři a pokud se zadaří a něco z něj zbyde, tak jej posnídáme. Určitě by se hodil na výlety nebo když nemáte čas na oběd, tak to může být zdravá "nouzovka". Může posloužit jako výborné pohoštění pro vaši návštěvu. Pokaždé jej můžete připravit na jiný způsob dle dostupných ingrediencí. Nám chutná nejvíce s kvalitní...

Muffiny jsou roztomilé dezertíky, které mají moc rády děti. Nechybí tedy u nás na žádném výletě nebo oslavě. A i pro nás dospělé je to "šikovný" zákusek. Není moc velký, takže nemáme tak velké výčitky si jej dát. A když si připravíte muffiny podle tohoto receptu, výčitky můžete mít ještě menší, jelikož obsahuje samé zdravé ingredience :-)...

Na poslední 3 přednášky jsem připravovala vždy cheesecake podle tohoto receptu. Jednak jsem chtěla něco opravdu dobrého a zároveň i zdravého. Když už mluvím o důležitosti zdravě se stravovat, tak abych tuto zásadu dodržela. Cheesecake měl vždy velký ohlas a mnoho účastnic si přálo recept. Tak zde jej máte, včetně krásných fotek od fotografky...

Pokud máte rádi kokos stejně jako já, tak tento recept bude vaším favoritem. Ač jsem někdy podezřívavá, co se týče biopotravin, tak u kokosu v biokvalitě poznáte rozdíl na první ochutnání. Při kousání šťavnatých kousků kokosu budete mít pocit, že jste se ocitli na pláži a jíte kokos, který vám spadl přímo z palmy :-) Ta chuť a šťavnatost je...

Lasagne a podobná jídla, kdy se zapékají těstoviny jsou oblíbená, především u dětí, ale přiznejme si pravdu, nejsou úplně dietní. Přimhouřit oko by se dalo v případě, že si je dopřejeme k obědu. Taková pozdní večeře, po které se přesuneme na gauč, je ale úplně špatně. Zdravější variantou pak jsou batátové lasagne, kde těstoviny nahradíme batátem....

Mnoho z nás po novém roce začíná ladit svoje stravování. Hlídá si pauzy mezi jídly, aby nebyly moc krátké. Někdo zase raději svačí, aby pauzy nebyly dlouhé. To, jestli potřebujete svačit, záleží na mnoha faktorech. Na vašem denním režimu. Máte sedavé zaměstnáni nebo fyzicky náročné? Sportujete? Dále je potřeba zvážit, zda za celý den ujíte dostatek...

Tuto vánočku peču více jak deset let. Někdy i dvakrát během svátků a občas i během roku. Naše holky ji milují a jsou schopné ji snídat, svačit a pokud bych jim to dovolila, tak i večeřet. I když je ze špaldové mouky, třtinového cukru a kvalitního másla, doporučuji její konzumaci během aktivní části dne a v rozumném množství. Ač...

Tyto kuličky jsou zdravější alternativou ke klasickému typu cukroví. Skládají se ze samých zdravých ingrediencí, Jsou velice univerzální. Použít můžete suroviny, které jsou zrovna po ruce, takže pokaždé budou chutnat jinak. Můžete si je připravit na poslední chvíli, alespoň nehrozí, že je sníte dříve než bude Štědrý den. A pokud ano, nevadí,...

Pohanka je jedna z tradičních obilovin, kterou buď milujete nebo zrovna nemusíte. Já jsem si k ní dlouho hledala cestu a jediný způsob využití byla jako zavářka v polévce. Pak jsem začala pohanku - lámanku používat jako surovinu do kaše, když mi došly ovesné vločky a byla jsem překvapená její výbornou chutí. Pohanku doporučuji jíst především v...

Také rádi mlsáte? Já tedy rozhodně ano :-) A to i bez výčitek. Obzvlášť, když jde o tak zdravou pochoutku plnou kvalitních tuků a antioxidantů. Navíc si můžete tuto dobrotu připravit pokaždé jinak podle toho, jaké ingredience objevíte ve své spíži.