Chřestová polévka

07.12.2021

Chřest se těší stále větší oblibě a byla by škoda tuto zdravou zelenou pochoutku nezařadit na naše stoly. Zvláště na jaře, kdy dozrává chřest i v našich končinách, je vhodným doplněním zdravého jídelníčku. Dnes si připravíme polévku ze zeleného chřestu.

Ingredience:

  • 1 svazek zeleného chřestu (cca 500 g)
  • 1 cibule
  • 150 ml smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • domácí bujón
  • podle chuti zelené bylinky, kvalitní slanina
  • pokud potřebujete polévku nastavit, lze přidat i bramboru

Postup:

Chřest opláchneme ve studené vodě. Zdřevnatělé konečky odřízneme (cca 1–2 cm), vršky odlomíme a necháme stranou. Zbytek chřestu nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemno a na přepuštěném másle orestujeme, osolíme. 

V této fázi přidáme pokrájený chřest, můžeme přidat i oloupanou a na kousky nakrájenou bramboru, která zvětší objem polévky. Zalijeme vodou, aby byla zelenina ponořená, přidáváme lžíci domácího bujónu (nebo kvalitní bujón v biokvalitě) a vaříme do změknutí.

Mezitím si na pánvi necháme restovat plátky slaniny. Poté, co slanina pustí tuk přidáme odkrojené vršky chřestu a restujeme společně se slaninou.

Jakmile zelenina v polévce změkne, rozmixujeme ji tyčovým mixérem a přilijeme smetanu. Dochutíme solí a čerstvým pepřem. 

Podáváme s restovanou slaninou a vršky chřestu nebo bylinkami a krutony, jak kdo má rád.

Dobrou chuť!

V čem je chřest přínosný?

Díky koktejlu vitamínů a minerálů pomůže při detoxikaci organismu. Je bohatý především na vitamíny A, C a E, kyselinu asparagovou a listovou i na minerály. Obsahuje spoustu vody a vlákniny. Povzbuzuje náš imunitní systém, zlepšuje činnost střev a blahodárně působí na zažívání. Podporuje srdeční činnost, pomáhá při revmatických bolestech a bolestech zubů. Upravuje hladinu cukru v krvi i krevní tlak a snižuje cholesterol. Brání zadržování vody v organismu.