Cottage lívance

22.10.2023

Lívance máme všichni spojené s bezstarostným dětstvím, kdy jsme neměli potuchy o glykémie a jejím vlivu na naše zdraví a postavu. Nicméně dnes už víme, že klasické lívance jsou sacharidová nálož, která nám zvedne glykémii do vysokých hodnot. Což samozřejmě nechceme. Pokud jsme děti, máme mnoho aktivit a pohybu, tak není problém. Když ale máme sedavý způsob života, tak se takové porci sacharidů raději vyhneme a nebo si dopřejeme lívance, které obsahují bílkoviny a ty se postarají o to, aby glykémie tolik nevyrostla. A to je přesně případ těchto lívanců.

Ingredience:

  • 1 kelímek sýru cottage (200g)
  • 3 domácí vejce
  • 1 banán
  • cca 120g jemných ovesných vloček
  • špetku soli
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
  • pokud by vám nestačil banán pro jeho sladkou chuť, můžete lívance dosladit medem
  • přepuštěné máslo
  • sezónní ovoce na ozdobu, 
  • sirup (typu javorový, čekankový apod.)

Postup:

Cottage sýr vyklopíme do vyšší mixovací nádoby vhodné pro tyčový mixér, přidáme na kusy nakrájený banán, přidáme vajíčka, vločky, sůl a kypřící prášek. Vše důkladně promixujeme do hladké, tužší - lívancové konzistence. Pokud by bylo moc hutné, přidáme mléko, v případě řídké konzistenci přidáme vločky. 

Rozpálíme si pánvičku, na které lívance smažíme na přepuštěném másle.