Jablečné lívanečky

25.11.2022

Všichni, kdo máte dítě víte, že je občas obtížné uvařit jídlo, které bude vašemu potomkovi chutnat. A co teprve, když těch dětí máte více. To už je občas umění, chuťově uspokojit všechny najednou. U těchto lívanců se mi to zadařilo, a to i opakovaně. Takže nyní je připravuji z dvojnásobné dávky. 

Ingredience:

1 vejce 

1 - 2 jablka (dle velikosti)

1 lžíce třtinového cukru (může být erytritol, xylitol) 

vanilka (nejlépe pravý vanilkový lusk)

2 lžíce oleje (např. rozpuštěný, vychladlý kokosový olej) 

200 g bílého jogurtu 

200 g hladké špaldové mouky (šla by určitě i kombinace oves.vloček/mandlové mouky apod.) 

1 lžička prášku do pečiva 

Postup:

Vejce, cukr a vanilku dáme do mísy a vyšleháme metličkou do pěny. Přidáme olej a znovu promícháme. Poté přidáme bílý jogurt, mouku, prášek do pečiva a ještě jednou řádně promícháme. Do mísy s těstem nastrouháme na struhadle jablko, přidáme skořici dle chuti a promícháme. Pokud by byla směs příliš hustá, nařídíme ji lžící jogurtu. Připravíme si pánev s olejem a pomocí lžíce vytvoříme placičky. Pečeme je z obou stran dozlatova. Podáváme dle chuti s jogurtem, tvarohem, posypané skořicí a nakrájenými jablíčky.

Na těchto lívancích je mi sympatické, že obsahují jogurt, tudíž i nějaké bílkoviny a není to jen čistě sacharidová a tuková záležitost.