Kokosový koláč

03.02.2022

Pokud máte rádi kokos stejně jako já, tak tento recept bude vaším favoritem. Ač jsem někdy podezřívavá, co se týče biopotravin, tak u kokosu v biokvalitě poznáte rozdíl na první ochutnání. Při kousání šťavnatých kousků kokosu budete mít pocit, že jste se ocitli na pláži a jíte kokos, který vám spadl přímo z palmy :-) Ta chuť a šťavnatost je neuvěřitelná. A spolu s čokoládou je to v tomto zákusku vyloženě neodolatelná kombinace :-)

Ingredience:

Spodní vrstva těsta

250g mandlové mouky

100g strouhaného kokosu v biokvalitě (rozmixujeme na mouku)

3 lžíce kakaa (nejlépe nepraženého v biokvalitě)

3 vejce od domácích slepic

50 g kokosového oleje

Krém:

200g kokosu v biokvalitě

100g ovesných nebo jiných oblíbených vloček

100g mandlí

400ml smetany

30g kokosového olej

javorový sirup nebo jiné vhodné sladidlo (kokosový cukr, čekankový sirup apod.)

hořká čokoláda

blanšírované mandlové plátky

Postup:

Nejdříve si koláčovou formu vymažeme kokosovým tukem a vysypeme mandlovou moukou. Troubu předehřejeme na 180st. Mouku s rozmixovaným kokosem a kakaem promícháme, přidáme vajíčka a povolený kokosový olej. Řádně promícháme a vznikne nám husté těsto, které natlačíme do formy.  Povrch těsta potřeme domácí marmeládou, nejlépe meruňkovou.  Koláč dáme do rozpálené trouby na 30 minut zapéct. 

Mezitím si připravíme krém. Kokos, vločky a mandle rozmixujeme. Smetanu s kokosovým olejem ohřejeme v hrnku a poté vsypeme rozmixované vločky s kokosem a mandlemi. Dochutíme dle chuti sladidlem. Přidáme tvaroh a vše společně promícháme. Tuto vrstvu pak rozprostřeme na upečené a již vychladlé těsto.

Nakonec si rozpustíme hořkou čokoládu ve vodní lázni. Tou pak pocákáme hotový koláč, můžeme posypat blanšírovanými plátky mandlí a dáme do lednice ztuhnout.