Mrkvový koláč

26.11.2021

Tento recept vznikl, když jsme byli v karanténě. Holky měly a stále mají velký výdej, obzvlášť prostřední dcera byla snad v růstovém spurtu, takže jedla více než jsme u ní zvyklí. V rámci "tělocviku" běhaly kolem domu kolečka na čas a mnoho hodin proskákaly na trampolíně při nacvičování dokonalého "beka". Takže takový koláč byl ideální svačinkou. Díky jogurtu v těstě a tvarohu jako polevě, obsahuje větší množství bílkovin. Mrkev a ořechy pak minerály a vitamíny sk. A a E. 

Mrkvový koláč

Ingredience:

Těsto:

85g másla

125 g třtinového cukru, 100ml javorového sirupu

2 vejce

100g bílého hustého jogurtu (řeckého typu)

250g špaldové mouky hladké

3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů

1 lžička skořice

250g nastrouhané mrkve najemno (můžeme použít třeba i pastiňák)

1 jablko nastrouhané nahrubo

50g nahrubo nasekaných ořechů

Krém: 

250g tvarohu (v kostce nebo vykapaného z vaničky)

4 lžíce javorového sirupu

větší hrst nahrubo nasekaných ořechů

Postup:

Troubu předehřejte na 180st.

Dortovou formu o průměru 25 cm vyložte pečícím papírem. Máslo, cukr a javorový sirup rozpusťte na mírném plameni, nechte zchladnout a vlijte do mísy. Vmíchejte vejce, jogurt, mouku, kypřící prášek, skořici, strouhanou mrkev a jablko a nakonec ořechy. Těsto nalijte do formy a dejte péct 25-30 minut Vyjměte z formy a nechte vychladnout.

Tvaroh prošlehejte s javorovým sirupem, ochutnejte a případně dochuťte. Směs rozetřete na vrchní část korpusu a ozdobte ořechy.

Nechte ztuhnout v lednici a můžete podávat :-)