Mug cake

23.01.2023

Mug cake neboli koláč z hrnečku může být výbornou snídaní nebo svačinou. Web je plný receptů na tuto dobrůtku. Já mám vyzkoušené dva typy. Jeden s ovesnými vločkami a druhý bezlepkový/LCHF s mandlovou nebo kokosovou moukou. Oba recepty si můžete přizpůsobovat dle aktuálně dostupných ingrediencí, takže výsledek bude pokaždé úplně jiný. Aby byla snídaně plnohodnotná, doporučuji přidat bílkovinu, např. v podobě tvarohu nebo ještě do těsta přidat protein. 

Na fotografii je spíše jarní nebo letní verze. V zimě doporučuji rozvařit ovoce, které mám z léta zamražené nebo např. jablka se skořicí. 

Ovesný mug cake

Ingredience:

1 banán, 

100g ovesných vloček, 

1 vejce, 

1 lžíce chia semínek, 

1 lžíce medu

Postup:

Vidličkou rozmačkáme v misce banán, přidáme jedno celé vejce a ovesné vločky. Ty můžete pro jemnější chuť rozmixovat. Vše společně mícháme, dokud nevznikne vláčné těsto. Pokud je těsto příliš hutné, přidáme trochu vody, pokud se nám naopak zdá moc tekuté, zahustíme ho vločkami. Těsto by mělo být maximálně do půlky hrnečku, protože po upečení hodně nabude. Hrnek vložíme na tři minuty do mikrovlnky. Po upečení vyklopte dortík na talíř a ozdobte jogurtem a ovocem. 

Tip: Do tohoto základu můžete přidat prakticky cokoli, co se vám zamane: chia semínka, oříšky, můžete jej osladit medem nebo třeba javorovým sirupem, ochutit skořicí nebo nastrouhanou hořkou čokoládou. Fantazii se meze nekladou!

LCHF mug cake

Ingredience:

MugCake (1 kus)

1 lžíce kokosového oleje, 

1 vejce, 

2 lžíce mandlové/kokosové mouky nebo kombinace obou druhů mouky, 

1 lžíce vody, 

½ lžíce mletých lněných semínek, 

kousek vysokoprocentní čokolády, 

1 lžíce proteinu, 

 bobulovité ovoce

Postup: 

V rendlíku rozpustíme olej, necháme chvíli vychladnout a rozšleháme v něm vidličkou vajíčko, přidáme vodu a rozmícháme mandlovou/kokosovou mouku, protein, semínka. Pořádně promícháme, dokud nevznikne vláčné těsto. Pokud je těsto příliš hutné, přidáme trochu vody, pokud se nám naopak zdá moc tekuté, zahustíme ho moukou. Těsto by mělo být maximálně do půlky hrnečku, protože po upečení hodně nabude. Můžeme do prostředka těsta dát kousek čokolády. Hrnek vložíme na tři minuty do mikrovlnky. Po upečení vyklopíme dortík na talíř a ozdobíme ovocem.