Může zelenina za trávicí obtíže?

23.08.2023

Všichni víme, že zelenina je zdravá, plná antioxidantů, vitamínů, minerálů, prospěšné vlákniny a celkově se každému vyplatí ji zařazovat do stravy. Co když ale máme problém s jejím trávením? Cítíme se po ní nafouklí. Dlouho nám "leží" v žaludku. Co potom dělat? 

I s touto problematikou se setkávám u svých klientů. Někdy je to tím, že klient ve snaze jíst zdravě zařadil větší objem zeleniny. Někdy je ten problém dlouhodobý. 

Níže jsem pro vás připravila pár rad, jak si nemuset vyhýbat konzumaci zeleniny, když je pro nás tak prospěšná. 

*Jedná se ale o rady pro zdravé strávníky, pokud řešíte nějaké zdravotní problémy v souvislosti s trávicím traktem, medikací apod., je potřeba váš problém řešit komplexně. 

  • Zařazujte zeleninu postupně, pokud jste jí dosud nejedli větší množství, postupně navyšujte množství, aby se mohl trávicí trakt postupně přizpůsobit
  • Volte dobře stravitelnou zeleninu – mezi tuto zeleninu patří např. cuketa, mrkev, okurky. Z druhého tábora (těžší stravitelnosti) jsou zeleniny typu brokolice, květák, kapusta, paprika. Omezte jejich konzumaci. U těchto druhů určitě vždy volte tepelnou úpravu a pomoci mohou bylinky a koření (kmín, majoránka, bazalka, fenykl apod.)
  • Zeleninu připravujte vařenou nebo pečenou s kvalitním tukem – tato varianta může "změkčit" vlákninu. V souvislosti s tukem pak bude nejen lepší stravitelnost, ale i vstřebatelnost vitamínů rozpustných v tucích (např. vit. A)
  • Odstraňte slupky a semínka - zelenina bude opět lépe stravitelnější. Např. eliminujete riziko pálení žáhy po rajčatech (u některých klientů tato úprava pomáhá)
  • Správně zeleninu kombinujte – zeleninu kombinujte s lehce stravitelnými potravinami (quinoa, rýže, bílé druhy masa – krůtí, kuřecí apod.) a opět doplňte o bylinky a koření (u luštěninovo-zeleninových jídel apod.)
  • Důkladně žvýkejte – trávení začíná již v ústech, usnadněte vašemu tělu trávení. Na jídlo si udělejte čas a nejlépe vypněte všechna zařízení jako je telefon a TV a vědomě si na jídlu pochutnejte. Zvědomujte si, co jíte, jak to chutná, jestli jste již sytí apod.
  • Dostatečný pitný režim – opět pomůže trávení a lehčímu vyprazdňování. Jak to máte vy s trávením zeleniny? Dopřáváte si zeleniny vrchovatě nebo musíte být při její konzumaci obezřetní? A co vám případně pomáhá?