Oříškovo-semínkové palačinky

05.12.2021

Klasické palačinky jsou z mouky, vejce, mléka a špetky soli. Sice chuťově dobré, z výživového hlediska však žádná sláva. A pokud si na ně namažete maximálně marmeládu, tak to moc nezachráníte. Co si k příští snídani udělat tyto palačinky? Krásně vás zasytí, dodají i mnoho výživných látek a ještě si zaručeně pochutnáte.

2 porce (pro 2 osoby nebo velkého jedlíka)

Ingredience:

1 hrst kešu ořechů

1/2 hrsti lněných semínek (slunečnicových nebo dýňových, popř. směs všech uvedených)

1 celé vejce,

3 - 4 lžíce mléka (kokosové, mandlové nebo klasické plnotučné popř. smetana)

špetka soli, špetka pravé vanilky, 1/2 lžičky perníkového koření (zn. Sonnentor), špetka skořice (špetka kardamomu, kurkumy apod.).

Ovoce dle chuti a sezóny, zakysaná smetana, kokosový olej nebo přepuštěné máslo

Postup:

Ořechy a semínka rozmixujeme na téměř hladkou mouku. V misce smícháme mouku s celým vajíčkem a mlékem. Nejdříve dáme 3 lžíce a chvíli počkáme až se mléko vsákne. Pokud je směs hustá, přidáme ještě 1 lžíci mléka. Když má palačinkovou konzistenci není potřeba přidávat. Vmícháme sůl a další koření, dobře vše promícháme.

Na pánvi rozpustíme trochu oleje nebo másla. Z těsta tvoříme palačinky. Pokud bychom preferovali menší kousky, lze určitě udělat i lívance. Opečeme po obou stranách.

Palačinku zdobíme nejlépe sezónním ovocem, tvarohem nebo zakysanou smetanou, kterou jsem použila já. Přehneme vrchní částí a vršek můžeme opět ozdobit další dávkou smetany s jahodami. Pokud také milujete ořechová másla, ozdobíme jím i vršek. Palačinky jsou opravdu syté. Dle mého odhadu 1 palačinka vydá za 3 klasické. Každopádně vás zasytí na celé dopoledne.

Palačinky můžeme připravit i na slano. Vynecháme skořici, vanilku a perníkové koření a můžeme naplnit čerstvým sýrem a zeleninou.