Slaninové ne-muffiny jako lehká svačina

07.12.2021

Tento recept neobsahuje mouku, proto název ne-muffiny. Hodí se k zahnání chutí nebo jako lehká večeře. Určitě nic nezkazíte, když ne-muffiny posnídáte. Nezapomeňte na porci čerstvé zeleniny jako přílohu. My rádi přibalíme i do batůžku na túry, kdy ne-muffiny poslouží jako vítaná svačinka.

Ingredience na cca 12 kusů:

  • 6–7 vajec (dle velikosti vajec, vel. L – 6 ks / vel. M – 7 ks)
  • 1 hrnek strouhaného sýra (eidam, parmezán, gouda nebo kombinace více druhů sýra)
  • 200 g žampiónů nebo hlívy ústřičné
  • 12 plátků slaniny
  • 1 červená cibule
  • 1 menší cuketa
  • 1 hrst špenátu
  • 2–3 lžíce smetany
  • 1 lžíce mletého lněného semínka
  • 50 g balkánského sýra (fety)
  • himalájská sůl
  • přepuštěné máslo

Postup:

Troubu předehřejeme na 190°C. Cibuli a žampiony očistíme, nakrájíme na tenké plátky, očištěnou cuketu na malé kostičky. V pánvi na přepuštěném másle zeleninu a žampiony orestujeme. Když je směs měkká, přidáme hrst špenátu a promícháme, již nevaříme. Vajíčka rozmícháme se smetanou v misce, přidáme lněné semínko, nastrouhaný sýr, pepř a sůl. Přidáme směs orestované zeleniny a žampionů a promícháme. Každou jednotlivou formu vymažeme rozehřátým máslem, vložíme plátek slaniny, na kterou nalijeme směs. Pečeme cca 15 minut. 

Každý ne-muffin posypeme rozdrobeným balkánským sýrem, fetou nebo mozzarellou (záleží, co máte zrovna doma) a ještě na chvíli dáme zapéct do trouby, než se sýr rozteče.

Podáváme vlahé nebo vychladlé s pořádnou porcí čerstvé nebo vařené zeleniny.