Špaldová vánočka

20.12.2021

Tuto vánočku peču více jak deset let. Někdy i dvakrát během svátků a občas i během roku. Naše holky ji milují a jsou schopné ji snídat, svačit a pokud bych jim to dovolila, tak i večeřet. I když je ze špaldové mouky, třtinového cukru a kvalitního másla, doporučuji její konzumaci během aktivní části dne a v rozumném množství. Ač stále doporučuji nejíst sacharidy a tuky bez bílkovin, zde bohužel mnoho bílkovin nenajdeme. Můžete si dát po snědení vánočky hrst oříšků nebo pár lžic jogurtu. 

Ingredience:

1 kostka droždí (42 g)

100 g krupicového cukru

250 ml vlažného mléka

600 g hladké špaldové mouky

špetka soli

1 balíček vanilkového cukru (nejlépe s pravou vanilkou)

1 lžíce strouhané kůry z biocitrónu

2 žloutky

125 g rozpuštěného a vychladlého másla

1 vejce na potření

1 hrst rozinek, propláchnutých a namočených v rumu

Postup:

Rozinky namočíme minimálně na 2 hodiny do rumu, aby změkly. 

Z droždí, 1 lžičky cukru a poloviny mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít na teplém místě. Do prosáté mouky přidáme sůl, vanilkový cukr, citrónovou kůru, žloutky, zbylé mléko, cukr, kvásek a máslo. Vypracujeme vláčné těsto a necháme ho hodinou kynout. Během kynutí ještě dvakrát propracujeme. Přisypeme rozinky a znovu prohněteme.

Pletení vánočky přenechávám na manželovi, takže vám bohužel neporadím, jak na to. Určitě ale existuje mnoho postupů na internetu.

Rozpálíme troubu na 180 stupňů.

Upletenou vánočku přeneseme na plech. Můžeme ji zpevnit špejlemi, aby se nám během pečení nerozjela. Necháme ji min. 20 minut na teplém místě kynout. Poté ji celou potřeme zbylým rozšlehaným vejcem.

Ze začátku pečeme vánočku pod alobalem, aby se na svrchní straně nepřipálila. Pečeme cca 40 minut, ale raději kontrolujeme, především ze spodní části se ráda připaluje.