Špenátové rizoto
Možná si pamatujete rizoto ze školní jídelny, kdy jste dostali na talíř hromádku rýže s hráškem, mrkví, v lepším případě i s kousky vepřového nebo kuřecího masa, někdy i bez masa. Na celou tu hromádku vám další kuchařka nasypala nastrouhaný sýr. Teď se možná někomu při této představě sbíhají sliny, někdo si utvrdí, že tohle již opravdu nikdy více :-) Ať patříte do jakékoliv skupiny - nadšenců nebo odpůrců rizota, doporučuji jejich pověst opět pozvednout a vyzkoušet recept na níže uvedené rizoto. Určitě mnoho restaurací již nabízí výborná rizota v italském stylu, s kvalitním vínem, s parmazánem. Proč si ale tuto dobrůtku nedopřát častěji a neuvařit si ji i doma?
Ingredience:
- 1 cibule (nejlepší šalotka, červená cibule - z důvodu obsahu quercetinu - protizánětlivá složka, důležitá pro naše zdraví!
- 150 g kvalitní anglické slaniny/šunky
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 100 g listů špenátu, spařeného, okapaného a nasekaného nebo 100 gramů mraženého špenátu, sekaného, rozmraženého
- 300 g rizoto rýže (např. kulatozrnné, arborio) - předem namočené s kapkou jablečného octa
- 50 ml kvalitního vína (*v původním receptu bylo víno, ale výborné byl i červený Merlot)
- 700 ml vody
- 1 čajová lžička mořské soli
- 20 g másla
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 20 g parmazánu, hoblinky na vršek
- kvašená nebo čerstvá zelenina jako obloha
Postup
Ve vysokém hrnci na oleji restujeme nakrájenou cibuli a slaninu (šunku), cca 5 minut. Přidáme nasekaný špenát a vše společně promícháme. Slijeme vodu z namočené rýže a přesypeme ji do hrnce k cibulce a slanině. Přilijeme bílé víno a vše společně promícháme, aby se vše promíchalo a dostalo mezi jednotlivá zrníčka. Osolte. Po cca 1 minutě se alkohol vypaří a můžeme začít přilívat vodu po cca 250 ml (celkem cca 700-750 ml - pokud jste rýži skutečně namočili předem, možná bude potřeba méně vody). Poté, co se vyvaří veškerá voda a rýže bude měkká, doporučuji nechat dojít pod pokličkou. Pokud bude ještě tvrdší, přilijeme vodu a během míchání necháme vyvařit.
Do ještě horkého rizota vmíchejte 20g másla, 1-2 lžíce lahůdkového droždí (dodá velice zajímavou chuť a navíc doplníme vitamíny skupiny B a bílkoviny).
Na talíři si rizoto dozdobíme hoblinkami parmazánu (nebo škrabkou na brambory si uděláme pruhy - jako je na fotce :-)) a přidáme si kvašenou, čerstvou nebo jinak tepelně zpracovanou zeleninu. Ihned podáváme.