Vrstvená sklenička

17.01.2022

Mnoho z nás po novém roce začíná ladit svoje stravování. Hlídá si pauzy mezi jídly, aby nebyly moc krátké. Někdo zase raději svačí, aby pauzy nebyly dlouhé. To, jestli potřebujete svačit, záleží na mnoha faktorech. Na vašem denním režimu. Máte sedavé zaměstnáni nebo fyzicky náročné? Sportujete? Dále je potřeba zvážit, zda za celý den ujíte dostatek energie a živin, které vaše tělo potřebuje. A co takhle chutě? Honí vás? Dojídáte se večer u televize? Možná to vypadá složitě, ale nejdůležitější je poslouchat své tělo. Pokud vám vychází, že svačit potřebujete, mám pro vás tip. Naprostou klasiku, ale je to dobrota. Vrstvená sklenička :-). Výhodou je, že do skleničky navrstvíte pokaždé, co máte zrovna po ruce. Bude to chutnat pokaždé jinak, ale vždy určitě dobře. Svačinu si můžete vzít do práce, do školy nebo na výlet.

Vrstvená sklenička s medem a vločkami

(1 porce)

Čerstvé drobné ovoce, popř. rozmražené (dle sezóny - borůvky, jahody, ostružiny, maliny, můžou být ale i jablka, hrušky, švestky, nadrobno nakrájené...), klasické nebo i bezlepkové ovesné/rýžové/jáhelné vločky - lze i bez vloček, dýňová semena (slunečnicová, konopná apod.), ½ balení tvarohu nejlépe typu kostka rozředěný 3 lžícemi kysané smetany, mletá skořice (nemusí být), med na pokapání (nemusí být)

Vybereme si pěknou, dostatečně velkou sklenici. Vrstvy zahájíme tenkou vrstvou čerstvého ovoce. Posypeme tenkou vrstvou vloček, pak tenkou vrstvou semínek, pokračujeme vrstvou tvarohu. Opakujeme, dokud nenaplníme zvolenou nádobu. Povrch můžeme dochutit skořicí, medem. 

Pokud si skleničku navrstvíme již večer a sypkou směs (vločky, oříšky a semínka) promícháme s tvarohem, dojde k fermentaci a ke snížení antinutričních látek, které právě ve vločkách a semínkách jsou. Sice nebudou vidět tak efektní vrstvy, ale jídlo pro nás bude lépe stravitelné. Ovoce pak můžeme přidat až ráno. 

Vrstvená sklenička ve "zdravější" variantě

(1 porce)

Čerstvé drobné ovoce, popř. rozmražené (dle sezóny - borůvky, jahody, ostružiny, maliny, můžou být ale i jablka, hrušky, švestky, nadrobno nakrájené...), 1 hrst ořechů (vlašské/mandle/lískové), 1 hrst semínek (lněná, dýňová, slunečnicová), 1 čl kakaa, pokud máme, můžeme přidat lžičku proteinu, lze přidat sladidlo dle chuti (med, erythritol...), ½ balení tvarohu nejlépe typu kostka rozředěný 3 lžícemi kysané smetany

Ořechy a semínka společně rozdrtíme do sypké, hrubé "mouky" a smícháme s kakaem. V jiné misce si smícháme tvaroh se zakysanou smetanou, s proteinem a sladidlem. Vybereme hezkou skleničku a první vrstvu dáme tvaroh - poté ovoce a poté oříškovou směs a znovu tvaroh - ovoce a oříšky. Ukončíme tvarohovou vrstvou+ případně ovoce. Oříškovou směs dáme mezi "tekuté" vrstvy, aby došlo k nasáknutí a opět k fermentaci, tudíž k lepší stravitelnosti.

Vrstvenou skleničku můžete i posnídat. S ranní kávou to bude výborný start do nového dne :-)