"JSEM ZKUŠENÁ VÝŽIVOVÁ PORADKYNĚ S MNOHALETOU PRAXÍ A POZNATKY, JAK STRAVA OVLIVŇUJE NEJEN NAŠI POSTAVU, ALE I NÁLADU A ENERGII"


Recepty

Vyzkoušejte recepty prověřené mými dětmi a klienty. Jedná se o zdravější varianty klasických jídel nebo jídla ve stylu LCHF.


Cuketové nudle

Cuketové nudle

Cuketové nudle jsou zdravou alternativou pšeničných špaget. Pokud se vám cuket letos urodilo hodně, tak určitě vyzkoušejte i tento recept. Nespornou výhodou těchto nudlí je to, že vám nerozhoupou krevní cukr jako klasické těstoviny. Jídlo je lehké, hodí se jako letní večeře. Jeho příprava velice rychlá, jídlo máte na stole do 20 minut. 

Oříškovo-semínkové palačinky

Oříškovo-semínkové palačinky

Tyto ořechové palačinky krásně drží tvar, můžete je v celku otočit. Jen klasické rolování bych tentokrát vynechala. Navíc si směs na palačinku můžete připravit večer předem. Jen rozmixujete oříšky a semínka a necháte v uzavřené sklenici v lednici. A zaručuji vám, že vás palačinka zasytí na celé dopoledne a možné i déle :-)

Slaninové ne-muffiny

Slaninové ne-muffiny

Také nevíte, co pořád připravovat ke snídani? Kaše je výborná, ale každý den se jíst nedá a navíc není každé ráno čas na její přípravu. A co takhle muffiny, které si můžete připravit předešlého dne? Klidně je můžete i povečeřet a druhý den bez přípravy posnídat. Navíc díky tomu, že neobsahují lepek a ani žádné jednoduché cukry, nerozhoupou Vám cukr v krvi. Vydržíte tak delší čas bez dalšího uzobávání.

Chřestová polévka

Chřestová polévka

Česká chřestová sezóna sice ještě nezačala, na tu si musíme počkat minimálně do poloviny dubna. Chřest na regálech v supermarketu jsem již zaregistrovala před delší dobou, ale byl nehorázně drahý. Včera jsem natrefila na akční cenu :-) Chřest byl navíc čerstvý. To poznáte podle toho, že by se při ohnutí zlomil. A měl hezký zelené konečky. Jelikož chřest mám moc ráda, dlouho jsem neotálela.

Cuketové bramboráčky s mozzarellou

Cuketové bramboráčky s mozzarellou

Co mám dcery doma a vařím každý den, dost často volím jídla z masa. Co si budeme povídat, taková omáčka uvařená ve větším množství, vystačí na druhý den. Navíc vařím převážně jídla, které mají holky rády, aby to snědly. Ony nejsou náročné, pokud by to bylo na nich, máme jeden den boloňské špagety, druhý den bramborovou kaši s karbanátky nebo se sekanou či řízkem. A takto stále dokola :-) Jelikož já preferuji trochu jinou stravu a už vůbec nepotřebuji každý den maso, občas si udělám nějakou rychlovku pro sebe. A jelikož nejsem ani velkým fandou příloh, cuketové placičky se zeleninou byly pro mě naprosto parádní!

Batátové lasagne

Batátové lasagne

Lasagne miluje celá naše rodina. Pravé lasagne z těstovin vaříme zhruba 1x za měsíc. Kdyby to mohlo být podle holek, podávaly by se minimálně 1x týdně. Těstoviny máme domácí ze špaldové mouky a z domácích vajíček. I přesto je to ale sacharidová nálož a k večeři se určitě nehodí. Zkusila jsem tedy těstovinové pláty nahradit batáty. My s manželem jsme si pochutnali, jedna dcera si dala a prý to nebylo špatné, druhá si dala jen maso, batáty odmítla a ta třetí si nedala vůbec. Nevěším ale hlavu, všechna jídla, která v posledních týdnech milují, také nezačaly zrovna slibně.

Frittata vafle

Frittata vafle

Vafle jsou oblíbenou snídaní dcer. Jelikož se s manželem stravujeme nízkosacharidově, hledala jsem ke klasických vaflím alternativu. Inspirovala jsem se u Thermomixu, kde je recept Vafle ála frittata. Trochu jsem se obávala, zda výsledné těsto bude držet při sobě. Zbytečně. S těstem se opravdu krásně pracovalo a vafle byly výborné. Navíc chutnaly i holkám a byly snědené dříve než vafle pro ně :-)

Lněné placičky

Lněné placičky

Tyto placičky nebo je můžeme považovat třeba za lívanečky, jsou velice chutné a hlavně je můžete připravit na slano nebo na sladko. Navíc jsou velice rychlé, příprava vám zabere 2 minutky. Přesto jsou placičky výživné, a o to tady jde. Dodáte tělu mnoho prospěšných tuků, vlákniny a pokud si navrch dáte štědrou porci tvarohu/sýra, tak i zvýšíte množství bílkovin. Pochutnáte si a nemusíte se bát, že vám hladina cukru v krvi vystřelí až do nebes, takže zůstanete sytí na delší dobu. Lze připravit ke snídani nebo ke svačině.

Toast bez mouky

Toast bez mouky

Leden je ideální dobou "restartovat" svůj metabolismus. Odlehčit ve smyslu vyřazení potravin, které zhoršují záněty jako je lepek a cukr. Kombinace nekvalitních tuků a cukrů, kterou jsme si dopřávali o svátcích, je tou nejhorší pro náš metabolismus. K tomu i "kapka" alkoholu" a nestačíme se divit, co se to děje. Jsme unavení, nateklí, máme chutě... Zkrátka nejsme ve své kůži.

Jsem expertkou na zdravý životní styl. Ukazuji klientům cestu, jak nebýt otrokem svých chutí. Jak si najít svobodu ve stravování, cítit se ve svém těle dobře, ovládat své chutě a navíc zhubnout.