"JSEM ZKUŠENÁ VÝŽIVOVÁ PORADKYNĚ S MNOHALETOU PRAXÍ A POZNATKY, JAK STRAVA OVLIVŇUJE NEJEN NAŠI POSTAVU, ALE I NÁLADU A ENERGII"


Recepty

Vyzkoušejte recepty prověřené mými dětmi a klienty. Jedná se o zdravější varianty klasických jídel nebo jídla ve stylu LCHF.


Frittata vafle

Frittata vafle

Vafle jsou oblíbenou snídaní dcer. Jelikož se s manželem stravujeme nízkosacharidově, hledala jsem ke klasických vaflím alternativu. Inspirovala jsem se u Thermomixu, kde je recept Vafle ála frittata. Trochu jsem se obávala, zda výsledné těsto bude držet při sobě. Zbytečně. S těstem se opravdu krásně pracovalo a vafle byly výborné. Navíc chutnaly i holkám a byly snědené dříve než vafle pro ně :-)

Lněné placičky

Lněné placičky

Tyto placičky nebo je můžeme považovat třeba za lívanečky, jsou velice chutné a hlavně je můžete připravit na slano nebo na sladko. Navíc jsou velice rychlé, příprava vám zabere 2 minutky. Přesto jsou placičky výživné, a o to tady jde. Dodáte tělu mnoho prospěšných tuků, vlákniny a pokud si navrch dáte štědrou porci tvarohu/sýra, tak i zvýšíte množství bílkovin. Pochutnáte si a nemusíte se bát, že vám hladina cukru v krvi vystřelí až do nebes, takže zůstanete sytí na delší dobu. Lze připravit ke snídani nebo ke svačině.

Toast bez mouky

Toast bez mouky

Leden je ideální dobou "restartovat" svůj metabolismus. Odlehčit ve smyslu vyřazení potravin, které zhoršují záněty jako je lepek a cukr. Kombinace nekvalitních tuků a cukrů, kterou jsme si dopřávali o svátcích, je tou nejhorší pro náš metabolismus. K tomu i "kapka" alkoholu" a nestačíme se divit, co se to děje. Jsme unavení, nateklí, máme chutě... Zkrátka nejsme ve své kůži.

Masové kuličky se zeleninovým pyré

Masové kuličky se zeleninovým pyré

Jelikož vařím každý den minimálně jedno jídlo, tak volím vždy jednoduché recepty. Sice mám vaření ráda, ale také mám ráda jiné aktivity a nechci veškerý čas trávit v kuchyni. Zároveň se snažím vařit ze základních surovin, jednak je to zdravější, levnější a s minimem odpadů. Recepty z jednoho hrnce/pekáče splňují všechna má kritéria. Navíc ta lahodná chuť. Suroviny pustí šťávu, ve které se pokrm peče a všechny chutě se tak propojí. Jídlo dáte do trouby a máte spoustu času na cokoliv jiného. Jen občas přijdete zkontrolovat, aby se nevypekla šťáva.

Kokosové kari z jednoho hrnce

Kokosové kari z jednoho hrnce

Znáte ten pocit, když je kolem 21 hodiny večer, vy jste už unavení po celodenním kolotoči povinností a nejraději byste si zalezli s knížkou pod deku. Jenže najednou si uvědomíte, že máte ještě vařit na druhý den oběd! Jelikož ten pocit znám velice dobře, již vím, co uvařit, abych si poté ještě stihla přečíst alespoň jednu kapitolu. Vařím toto kari. Pokaždé použiji jiné suroviny a nebo koření, takže to chutná pokaždé jinak a nepřejí se nám. Každopádně pokaždé je výborné

Batátová polévka s "krutonky" z hlívy

Batátová polévka s "krutonky" z hlívy

S pozdním létem začínám mít chuť na sytou polévku jako je třeba tato polévka z batátů, kde místo klasických krutonů použijeme krutonky z hlívy ústřičné. Dodáme tak polévce nejen chuť, ale i více bílkovin. Navíc se postaráme o posílení našeho imunitního systému. Můžeme tedy polévku mít nejen jako plnohodnotný oběd, ale i třeba ke snídani nebo k večeři. Tak pokud jste polívkoví také, určitě vyzkoušejte! Teď v polovině září, kdy tento recept sepisuji, padají sice teplotní rekordy, ale už se těším na chladné podzimní večery :-) Polévku měla úspěch i v pořadu Sama doma na začátku března 2020

Kešu kaše

Kešu kaše

Tato kaše mi připomíná z dětství oblíbenou krupicovou kaši. Kaše je rychle uvařená, jedinou podmínkou, na kterou je potřeba myslet, je namočení kešu oříšků přes noc. Poté je kaše více výživná, ale především lépe stravitelná.

Zapečené květákové "těstoviny"

Zapečené květákové "těstoviny"

Tento recept je dobrůtka. Jídlo je rychle uvařené a podle toho, co zrovna budete mít po ruce, bude pokaždé jiné. Můžete podávat k obědu nebo k večeři. Teď v létě, kdy nám květák roste na zahradě navíc sezonní záležitost. Toto jídlo často zařazuji klientům do stravovacích plánů a zatím snad všichni si jej oblíbili. To je vlastně účelem jídelníčků, které klientům vyhotovuji, aby hubli a přitom si pochutnali :-) 

Tuňákové placičky

Tuňákové placičky

Tyto placičky dělám docela často k večeři, jsou rychle hotové a plechovka tuňáka se u nás ve špajzu vždycky najde. A pokud jste si již pořídili mandlovou mouku na pizzu, můžete i zde mouku využít. Podávám společně se salátem.