"JSEM ZKUŠENÁ VÝŽIVOVÁ PORADKYNĚ S MNOHALETOU PRAXÍ A POZNATKY, JAK STRAVA OVLIVŇUJE NEJEN NAŠI POSTAVU, ALE I NÁLADU A ENERGII"


Recepty

Vyzkoušejte recepty prověřené mými dětmi a klienty. Jedná se o zdravější varianty klasických jídel nebo jídla ve stylu LCHF.


Quinová kaše s opečeným banánem

Quinová kaše s opečeným banánem

Možná máte snídaně na jedničku. Zdravé, bohaté na živiny. Uspokojí vás chuťově a zároveň vydržíte být sytí dlouhé hodiny. Jen si říkáte, když to takhle jde lehce se snídani, půjde to jak po másle až do večera. S postupujícím dnem však klesá vaše odhodlání uvařit si kvalitní, vyvážené jídlo. A rozpečený hermelín je jediný gurmánský počin, kterého jste schopni. A aby se neřeklo, natrháte si k němu listy salátu, aby bylo na talíři něco zeleného. Během dne na nás působí mnoho faktorů, musíme činit nemálo rozhodnutí. K ránu je naše rozhodovací "kapacita" největší, ale poté, co jsme řešili, co si vezmeme my nebo děti na sebe, učinili mnoho pracovních rozhodnutí, ale i to, na co se budeme koukat nebo co číst... Už prostě není síla rozhodnout, co si dáme k večeři. Když si hned po vyvážené snídani uděláte čas a rozmyslíte, co budete vařit k obědu, co k večeři, napsat si to někde na papír nebo prostě pak vzpomenout, máte to vyřešeno :-)

"Výletní sůši" alias čočkové sušenky

"Výletní sůši" alias čočkové sušenky

Sušenky z červené čočky, aneb "výletní sůši". Z vlastní zkušenosti doporučuji používat druhý název, alespoň ze začátku. Naše dcery mají občas tendence, když zaslechnou, že je něco zdravého, čočkového apod., se zaseknout a ani neochutnat. Takže už to neříkám a snažím se tvářit neutrálně. Když totiž vypadám moc nadšeně a v očekávání, zaseknou se také. Každopádně, že jde o čočku již vědí, ale sušenky si hned od začátku tak oblíbily, že jsou ochotny vzít čočku na milost. V sobotu bylo tak nádherné počasí, že jsme vyrazily do přírody. A jelikož se snažím brát na výlety domácí svačiny a vždy něco dobrého, když by případně došla energie, peču různé druhy sušenek a cookies. Tyto jsou každopádně favorité. Potvrzeno i od ostatních dětí, které byly na výletech s námi 🙂 I cizím dětem nabízím "sůši" s neutrálním výrazem.

Frittata vafle

Frittata vafle

Vafle jsou oblíbenou snídaní dcer. Jelikož se s manželem stravujeme nízkosacharidově, hledala jsem ke klasických vaflím alternativu. Inspirovala jsem se u Thermomixu, kde je recept Vafle ála frittata. Trochu jsem se obávala, zda výsledné těsto bude držet při sobě. Zbytečně. S těstem se opravdu krásně pracovalo a vafle byly výborné. Navíc chutnaly i holkám a byly snědené dříve než vafle pro ně :-)

Fermentovaná ovesná kaše

Fermentovaná ovesná kaše

Mezi klasickou ovesnou kaší uvařenou v mléce nebo ve vodě a fermentovanou kaší je velký rozdíl. Jednak chuťově, ale především v tom, že vločky jsou lépe stravitelné a výbornou potravou pro naše střevní bakterie. A přitom její příprava zabere jen chvilinku. A navíc neobsahuje jen samé sacharidy, po jejichž konzumaci budete celý den jak utržení ze řetězu 🙂

Lněné placičky

Lněné placičky

Tyto placičky nebo je můžeme považovat třeba za lívanečky, jsou velice chutné a hlavně je můžete připravit na slano nebo na sladko. Navíc jsou velice rychlé, příprava vám zabere 2 minutky. Přesto jsou placičky výživné, a o to tady jde. Dodáte tělu mnoho prospěšných tuků, vlákniny a pokud si navrch dáte štědrou porci tvarohu/sýra, tak i zvýšíte množství bílkovin. Pochutnáte si a nemusíte se bát, že vám hladina cukru v krvi vystřelí až do nebes, takže zůstanete sytí na delší dobu. Lze připravit ke snídani nebo ke svačině.

Toast bez mouky

Toast bez mouky

Leden je ideální dobou "restartovat" svůj metabolismus. Odlehčit ve smyslu vyřazení potravin, které zhoršují záněty jako je lepek a cukr. Kombinace nekvalitních tuků a cukrů, kterou jsme si dopřávali o svátcích, je tou nejhorší pro náš metabolismus. K tomu i "kapka" alkoholu" a nestačíme se divit, co se to děje. Jsme unavení, nateklí, máme chutě... Zkrátka nejsme ve své kůži.

Sacher kousky

Sacher kousky

Každým rokem peču klasické vánoční cukroví především pro návštěvu. A pak zdravější varianty bez cukru, mouky apod. Každým rokem také přidávám jedno nebo více druhů nového cukroví. Letos jsem se inspirovala časopisem Apetit a zkusila jejich Sacher cukroví. Jen jsem některé ingredience malinko poupravila nebo ubrala :-) Každopádně výsledek se povedl, jelikož miluji čokoládu, tak i když je toto cukroví spíše to klasické, asi neodolám :-)

Masové kuličky se zeleninovým pyré

Masové kuličky se zeleninovým pyré

Jelikož vařím každý den minimálně jedno jídlo, tak volím vždy jednoduché recepty. Sice mám vaření ráda, ale také mám ráda jiné aktivity a nechci veškerý čas trávit v kuchyni. Zároveň se snažím vařit ze základních surovin, jednak je to zdravější, levnější a s minimem odpadů. Recepty z jednoho hrnce/pekáče splňují všechna má kritéria. Navíc ta lahodná chuť. Suroviny pustí šťávu, ve které se pokrm peče a všechny chutě se tak propojí. Jídlo dáte do trouby a máte spoustu času na cokoliv jiného. Jen občas přijdete zkontrolovat, aby se nevypekla šťáva.

Rychlokvašená zelenina "Pickles"

Rychlokvašená zelenina "Pickles"

Každá potravina, která prošla fermentací je pro naše tělo, především náš mikrobiom prospěšná. Obohatí se o prospěšné bakterie a zvýší se množství vitamínů. Čím dál více se ukazuje, že zdravý mikrobiom má vliv na obranyschopnost organismu, jelikož 70% imunity sídlí v našich střevech. Milióny bakterií, žijících v našich střevech buď imunitu podporují, to jsou ty přátelské nebo ji naopak škodí. Na stav naší mikroflóry mají vedle stravy vliv léky především antibiotika, nemoci nebo životní prostředí. A jak si takovou rychlokvašenou zeleninu připravit? Zde máte postup krok za krokem, abyste své imunitě mohli pomoci.