Recepty

Lasagne a podobná jídla, kdy se zapékají těstoviny jsou oblíbená, především u dětí, ale přiznejme si pravdu, nejsou úplně dietní. Přimhouřit oko by se dalo v případě, že si je dopřejeme k obědu. Taková pozdní večeře, po které se přesuneme na gauč, je ale úplně špatně. Zdravější variantou pak jsou batátové lasagne, kde těstoviny nahradíme batátem....

Mnoho z nás po novém roce začíná ladit svoje stravování. Hlídá si pauzy mezi jídly, aby nebyly moc krátké. Někdo zase raději svačí, aby pauzy nebyly dlouhé. To, jestli potřebujete svačit, záleží na mnoha faktorech. Na vašem denním režimu. Máte sedavé zaměstnáni nebo fyzicky náročné? Sportujete? Dále je potřeba zvážit, zda za celý den ujíte dostatek...

Tuto vánočku peču více jak deset let. Někdy i dvakrát během svátků a občas i během roku. Naše holky ji milují a jsou schopné ji snídat, svačit a pokud bych jim to dovolila, tak i večeřet. I když je ze špaldové mouky, třtinového cukru a kvalitního másla, doporučuji její konzumaci během aktivní části dne a v rozumném množství. Ač...

Tyto kuličky jsou zdravější alternativou ke klasickému typu cukroví. Skládají se ze samých zdravých ingrediencí, Jsou velice univerzální. Použít můžete suroviny, které jsou zrovna po ruce, takže pokaždé budou chutnat jinak. Můžete si je připravit na poslední chvíli, alespoň nehrozí, že je sníte dříve než bude Štědrý den. A pokud ano, nevadí,...

Pohanka je jedna z tradičních obilovin, kterou buď milujete nebo zrovna nemusíte. Já jsem si k ní dlouho hledala cestu a jediný způsob využití byla jako zavářka v polévce. Pak jsem začala pohanku - lámanku používat jako surovinu do kaše, když mi došly ovesné vločky a byla jsem překvapená její výbornou chutí. Pohanku doporučuji jíst především v...

Také rádi mlsáte? Já tedy rozhodně ano :-) A to i bez výčitek. Obzvlášť, když jde o tak zdravou pochoutku plnou kvalitních tuků a antioxidantů. Navíc si můžete tuto dobrotu připravit pokaždé jinak podle toho, jaké ingredience objevíte ve své spíži.

Zlaté mléko

08.12.2021

Také jste jako malé děti dostávali teplé mléko s medem, když jste nemohli spát? Tento zlatavý nápoj vám také pomůže usnout, ale navíc má i mnoho zdravotních benefitů.

Velice ráda používám v kuchyni různé bylinky a koření. Nejen, že jídlu dodají výbornou chuť, ale zároveň i mnoho prospěšných látek. Vedle obvyklých druhů pro českou kuchyni jako je nové koření, majoránka se mi zabydlelo i koření exotičtějšího původu jako je garam masala. To dodá jídlu opravdu zajímavou chuť!

Recept jsem objevila již před lety v BioAbecedáři Hanky Zemanové. Pekla jsem z něj většinou muffiny, jak bylo uvedeno v receptu. Poslední dobou však naliji těsto do bábovkové formy, je to jednak rychlejší, ale hlavně je to nejlepší bábovka, kterou jsem kdy pekla :-) Stejně jako předtím muffiny. Recept jsem si malinko poupravila oproti originálu.

Sacher kousky

08.12.2021

Každým rokem peču klasické vánoční cukroví především pro návštěvu. A pak zdravější varianty bez cukru, mouky apod. Naše holky jsou již na takové cukroví zvyklé, tak jim přijde normální a jedí ho. Každým rokem také přidávám jedno nebo více druhů nového cukroví. Letos jsem se inspirovala časopisem Apetit a zkusila jejich Sacher cukroví. Jen jsem...

Také máte rádi podzim? Já rozhodně ano. Už proto, že nám dozrávají výborné druhy zeleniny, ovoce a hlavně vlašské ořechy. A díky barvám, které maluje příroda sama. V tomto období zařazuji automaticky teplé a zahřívající potraviny. Po ránu si popíjím horké čaje a častěji vařím kaše a polévky. Nejraději pak polévky, které jsou výživné, obsahují...

Tento koláč můžete péct od jara do podzimu a skvěle tak zužitkovat čerstvé dary ze zahrady i z lesa. Hodí se třešně, maliny, ostružiny, jahody, broskve i švestky nebo borůvky.

Polévka, která obsahuje bílkoviny je plnohodnotným pokrmem, který vás zasytí. Můžete ji konzumovat ke snídani, k obědu nebo k večeři. Navíc vám ušetří čas, protože si ji můžete navařit na více dní dopředu a skladovat v lednici. Teplá polévka je výbornou alternativou ke snídani především v chladnějších částech roku. K večeři můžete zvolit polévku,...

Kvašení je prastarý způsob konzervace potravin. Naši předci sice možná nevěděli, že kvašená zelenina blahodárně působí na střevní prostředí, jelikož ale neměli jinou možnost uchovávání zeleniny na zimní období, tak prostě vše kvasili. Pak přišla moderní doba se všemi výdobytky. Uchovávala se zelenina v lednici, co nebylo sterilizované, to bylo...

Vypadá to, že jsem spadla z větve nebo přinejmenším hodně zaspala, že píšu o ovesné kaši. Vždyť o jejich příznivých účincích na naše trávení, velkém množství vlákniny a dalších prospěšných látek bylo napsáno mnoho článků, a to nejen na webu. Jenže se nám tady rozmohl takový nešvar... A to je přirozená lidská vlastnost si vše ulehčit. Najíst se...