"JSEM ZKUŠENÁ VÝŽIVOVÁ PORADKYNĚ S MNOHALETOU PRAXÍ A POZNATKY, JAK STRAVA OVLIVŇUJE NEJEN NAŠI POSTAVU, ALE I NÁLADU A ENERGII"


Recepty

Vyzkoušejte recepty prověřené mými dětmi a klienty. Jedná se o zdravější varianty klasických jídel nebo jídla ve stylu LCHF.


Dýňová polévka s čočkou

Dýňová polévka s čočkou

Také máte rádi podzim? Já rozhodně ano. Už proto, že nám dozrávají výborné druhy zeleniny a ovoce. A díky barvám, které maluje příroda sama. V tomto období zařazuji automaticky teplé a zahřívající potraviny. Po ránu si vařím čaje a častěji vařím kaše a polévky. Nejraději pak polévky, které jsou výživné, obsahují všechny důležité makroživiny - sacharidy, bílkoviny a tuky. Jen taková polévka vás zasytí na delší dobu a může být zařazována jako plnohodnotné jídlo. Můžete pak polévku třeba povečeřet nebo posnídat. Obzvlášť v zimě, když jsou chladná rána nebudete tak náchylní k nastydnutí.

Jahodové knedlíky

Jahodové knedlíky

Jahodové knedlíky patří nepochybně k létu. Je to vyloženě povinnost nás maminek uvařit dětem tuhle letní dobrotu. Jen se připravte, že jim nebude stačit jedna porce, ale budou se dožadovat opakování, a to třeba hned další den.

Drobenkový koláč s bobulovitým ovocem

Drobenkový koláč s bobulovitým ovocem

Tento drobenkový koláč je ideálním dezertem k nedělní kávě. Pochutnají si na něm všichni, včetně odpůrců zdravějšího stravování. Nepoznají totiž, že koláč je bez mouky a cukru. Navíc obsahuje i bílkoviny, může tedy být plnohodnotnou svačinou.

Krůtí nugetky s domácím dipem

Krůtí nugetky s domácím dipem

Neznám dítě, které by nemělo rádo řízky, různé nugetky nebo stripsy. Naše holky nejsou výjimkou. Jelikož se mi ale nelíbí složení již hotových zamražených nugetek, zkusila jsem udělat domácí. Na rovinu mně to připomíná vylepšené obalované karbanátky :-) Ale naše holky byly přešťastné, že mají nugetky.

Quinová kaše s opečeným banánem

Quinová kaše s opečeným banánem

Možná máte snídaně na jedničku. Zdravé, bohaté na živiny. Uspokojí vás chuťově a zároveň vydržíte být sytí dlouhé hodiny. Jen si říkáte, když to takhle jde lehce se snídani, půjde to jak po másle až do večera. S postupujícím dnem však klesá vaše odhodlání uvařit si kvalitní, vyvážené jídlo. A rozpečený hermelín je jediný gurmánský počin, kterého jste schopni. A aby se neřeklo, natrháte si k němu listy salátu, aby bylo na talíři něco zeleného. Během dne na nás působí mnoho faktorů, musíme činit nemálo rozhodnutí. K ránu je naše rozhodovací "kapacita" největší, ale poté, co jsme řešili, co si vezmeme my nebo děti na sebe, učinili mnoho pracovních rozhodnutí, ale i to, na co se budeme koukat nebo co číst... Už prostě není síla rozhodnout, co si dáme k večeři. Když si hned po vyvážené snídani uděláte čas a rozmyslíte, co budete vařit k obědu, co k večeři, napsat si to někde na papír nebo prostě pak vzpomenout, máte to vyřešeno :-)

"Výletní sůši" alias čočkové sušenky

"Výletní sůši" alias čočkové sušenky

Sušenky z červené čočky, aneb "výletní sůši". Z vlastní zkušenosti doporučuji používat druhý název, alespoň ze začátku. Naše dcery mají občas tendence, když zaslechnou, že je něco zdravého, čočkového apod., se zaseknout a ani neochutnat. Takže už to neříkám a snažím se tvářit neutrálně. Když totiž vypadám moc nadšeně a v očekávání, zaseknou se také. Každopádně, že jde o čočku již vědí, ale sušenky si hned od začátku tak oblíbily, že jsou ochotny vzít čočku na milost. V sobotu bylo tak nádherné počasí, že jsme vyrazily do přírody. A jelikož se snažím brát na výlety domácí svačiny a vždy něco dobrého, když by případně došla energie, peču různé druhy sušenek a cookies. Tyto jsou každopádně favorité. Potvrzeno i od ostatních dětí, které byly na výletech s námi 🙂 I cizím dětem nabízím "sůši" s neutrálním výrazem.

Fermentovaná ovesná kaše

Fermentovaná ovesná kaše

Mezi klasickou ovesnou kaší uvařenou v mléce nebo ve vodě a fermentovanou kaší je velký rozdíl. Jednak chuťově, ale především v tom, že vločky jsou lépe stravitelné a výbornou potravou pro naše střevní bakterie. A přitom její příprava zabere jen chvilinku. A navíc neobsahuje jen samé sacharidy, po jejichž konzumaci budete celý den jak utržení ze řetězu 🙂

Výživné polévky

Výživné polévky

Polévka, která obsahuje bílkoviny je plnohodnotným pokrmem, který vás zasytí. Můžete ji konzumovat ke snídani, k obědu nebo k večeři. Navíc vám ušetří čas, protože si ji můžete navařit na více dní dopředu a skladovat v lednici. Teplá polévka je výbornou alternativou ke snídani především v chladnějších částech roku. K večeři pak volím polévku, pokud nemám moc hlad nebo je již později a nechci jíst těžké jídlo na noc. Určitě doporučuji vařit polévku ze sezónních potravin, měla by obsahovat kvalitní tuky (kokosový, olivový olej, přepuštěné máslo) a bílkoviny. Ty mohou být přidány již při samotném vaření nebo až na hotovou polévku (nastrouhaný sýr, tempeh, čerstvý sýr apod.) Pokud dodržíte tyto základní pravidla, nejen že si pochutnáte, ale doplníte důležité živiny pro tělo.

Domácí tortilly

Domácí tortilly

Přiznávám, je to fakt makačka a téměř zoufalá snaha dostatečně natáhnout placku do požadované velikosti a tvaru. Mají stále tendence se smršťovat. Nakonec se ale vše vydařilo a od té doby, co jsem tortilly připravila domácí, moje holky nechtějí jiné :-) Ušila jsem si na sebe bič. Každopádně při pohledu na složení komerčních tortill, mi nezbyde nic jiného, než zatnout zuby a pustit se do další várky.

Jsem expertkou na zdravý životní styl. Ukazuji klientům cestu, jak nebýt otrokem svých chutí. Jak si najít svobodu ve stravování, cítit se ve svém těle dobře, ovládat své chutě a navíc zhubnout.