"JSEM ZKUŠENÁ VÝŽIVOVÁ PORADKYNĚ S MNOHALETOU PRAXÍ A POZNATKY, JAK STRAVA OVLIVŇUJE NEJEN NAŠI POSTAVU, ALE I NÁLADU A ENERGII"


Recepty

Vyzkoušejte recepty prověřené mými dětmi a klienty. Jedná se o zdravější varianty klasických jídel nebo jídla ve stylu LCHF.


Quinová kaše s opečeným banánem

Quinová kaše s opečeným banánem

Možná máte snídaně na jedničku. Zdravé, bohaté na živiny. Uspokojí vás chuťově a zároveň vydržíte být sytí dlouhé hodiny. Jen si říkáte, když to takhle jde lehce se snídani, půjde to jak po másle až do večera. S postupujícím dnem však klesá vaše odhodlání uvařit si kvalitní, vyvážené jídlo. A rozpečený hermelín je jediný gurmánský počin, kterého jste schopni. A aby se neřeklo, natrháte si k němu listy salátu, aby bylo na talíři něco zeleného. Během dne na nás působí mnoho faktorů, musíme činit nemálo rozhodnutí. K ránu je naše rozhodovací "kapacita" největší, ale poté, co jsme řešili, co si vezmeme my nebo děti na sebe, učinili mnoho pracovních rozhodnutí, ale i to, na co se budeme koukat nebo co číst... Už prostě není síla rozhodnout, co si dáme k večeři. Když si hned po vyvážené snídani uděláte čas a rozmyslíte, co budete vařit k obědu, co k večeři, napsat si to někde na papír nebo prostě pak vzpomenout, máte to vyřešeno :-)

"Výletní sůši" alias čočkové sušenky

"Výletní sůši" alias čočkové sušenky

Sušenky z červené čočky, aneb "výletní sůši". Z vlastní zkušenosti doporučuji používat druhý název, alespoň ze začátku. Naše dcery mají občas tendence, když zaslechnou, že je něco zdravého, čočkového apod., se zaseknout a ani neochutnat. Takže už to neříkám a snažím se tvářit neutrálně. Když totiž vypadám moc nadšeně a v očekávání, zaseknou se také. Každopádně, že jde o čočku již vědí, ale sušenky si hned od začátku tak oblíbily, že jsou ochotny vzít čočku na milost. V sobotu bylo tak nádherné počasí, že jsme vyrazily do přírody. A jelikož se snažím brát na výlety domácí svačiny a vždy něco dobrého, když by případně došla energie, peču různé druhy sušenek a cookies. Tyto jsou každopádně favorité. Potvrzeno i od ostatních dětí, které byly na výletech s námi 🙂 I cizím dětem nabízím "sůši" s neutrálním výrazem.

Fermentovaná ovesná kaše

Fermentovaná ovesná kaše

Mezi klasickou ovesnou kaší uvařenou v mléce nebo ve vodě a fermentovanou kaší je velký rozdíl. Jednak chuťově, ale především v tom, že vločky jsou lépe stravitelné a výbornou potravou pro naše střevní bakterie. A přitom její příprava zabere jen chvilinku. A navíc neobsahuje jen samé sacharidy, po jejichž konzumaci budete celý den jak utržení ze řetězu 🙂

Výživné polévky

Výživné polévky

Polévka, která obsahuje bílkoviny je plnohodnotným pokrmem, který vás zasytí. Můžete ji konzumovat ke snídani, k obědu nebo k večeři. Navíc vám ušetří čas, protože si ji můžete navařit na více dní dopředu a skladovat v lednici. Teplá polévka je výbornou alternativou ke snídani především v chladnějších částech roku. K večeři pak volím polévku, pokud nemám moc hlad nebo je již později a nechci jíst těžké jídlo na noc. Určitě doporučuji vařit polévku ze sezónních potravin, měla by obsahovat kvalitní tuky (kokosový, olivový olej, přepuštěné máslo) a bílkoviny. Ty mohou být přidány již při samotném vaření nebo až na hotovou polévku (nastrouhaný sýr, tempeh, čerstvý sýr apod.) Pokud dodržíte tyto základní pravidla, nejen že si pochutnáte, ale doplníte důležité živiny pro tělo.

Domácí tortilly

Domácí tortilly

Přiznávám, je to fakt makačka a téměř zoufalá snaha dostatečně natáhnout placku do požadované velikosti a tvaru. Mají stále tendence se smršťovat. Nakonec se ale vše vydařilo a od té doby, co jsem tortilly připravila domácí, moje holky nechtějí jiné :-) Ušila jsem si na sebe bič. Každopádně při pohledu na složení komerčních tortill, mi nezbyde nic jiného, než zatnout zuby a pustit se do další várky.

Nejlepší těsto na bábovku nebo muffiny

Nejlepší těsto na bábovku nebo muffiny

Recept jsem objevila již před lety v BioAbecedáři Hanky Zemanové. Pekla jsem z nich většinou muffiny, jak bylo uvedeno v receptu. Poslední dobou však naliji těsto do bábovkové formy, je to jednak rychlejší, ale hlavně je to nejlepší bábovka, kterou jsem kdy pekla :-) Stejně jako předtím muffiny.

Celozrnný, čokoládový hřbet

Celozrnný, čokoládový hřbet

Další zákusek upečený ve zdravější variantě. Jen se připravte na to, že bude rychle pryč, obzvlášť pokud máte doma také velké jedlíky :-)

Mrkvový koláč

Mrkvový koláč

Tento koláč vznikl v době karantény. Pekla jsem určitě více než obvykle, holky měly velký výdej energie, tak měly každou chvíli hlad a když si spočítáte náklady, tak koláč vychází levněji než sušenky. Navíc víte přesně, co do toho dáte. Klasickou pšeničnou mouku vyměníte za špaldovou, která neobsahuje tolik lepku a sladidla dáte méně příp. nahradíte klasický bílý cukr za "zdravější variantu". V tomto případě je část třtinového cukru a část javorového sirupu, který se vyloženě hodí do koláčů tohoto typu. Výživnost koláče navýší i mrkev, ořechy, jogurt přímo v těstě a tvaroh navrchu koláče. Oproti sušenkám, kde se často setkáte s rafinovaným olejem, je zde kvalitní tuk.

"Falešná svíčková" se šťouchanými bramborami

"Falešná svíčková" se šťouchanými bramborami

Ačkoliv preferuji stravu spíše nízkosacharidovou, v době karantény jsem vařila jídla, která mají rády holky. Nevařila jsem další jídlo pro mě nebo manžela, ale spíš klasickou stravu s mouku nebo s cukrem poupravila tak, abychom si pochutnali a navíc dostali do sebe výživné jídlo. Není potřeba vařit na každý den nové jídlo, alespoň jednou týdně nechyběla v jídelníčku omáčka. Jedním z těchto jídel je právě "falešná" svíčková.